Cytrynowe babeczki z lawendą

Cytrynowe babeczki z lawendą
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Królestwo bajecznych wypieków (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis

Składniki:
ciasto:
175 g mąki z proszkiem do pieczenia*
szczypta soli
175 g niesolonego masła
2 jajka
1 niewoskowana cytryna
175 g drobnego cukru z melasą, zmieszanego z lawendą**

syrop:
sok z dużej cytryny
100 g cukru
woda
niepryskane kwiaty lawendy

lukier:
200 g cukru pudru
woda
zielony i fioletowy barwnik spożywczy w żelu

do dekoracji:
niepryskane kwiaty lawendy

Przygotowanie:
Masło pokroić w kostkę, wrzucić do rondla, stopić i odstawić do przestygnięcia. Wbić jajka do miski, wsypać cukier z lawendą, ubijać mikserem 4-5 minut do uzyskania gęstej, puszystej masy. Mieszając łyżką lekkim ruchem od dołu, wlać masło cienkim strumykiem. Przesiać mąkę z solą, wsypać do masy jajecznej, dodać skórkę otartą z cytryny, wymieszać łyżką lekkim ruchem od dołu. Wlać sok wyciśnięty z cytryny i delikatnie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C /160°C z termoobiegiem. Wgłębienia blaszki do babeczek wyłożyć papierowymi foremkami, do każdej nałożyć po łyżce ciasta (nie wyżej niż do połowy wysokości). Wstawić blaszkę do piekarnika na 15 minut. Tymczasem zrobić syrop: kilka łyżek wody, cukier, sok wyciśnięty z cytryny i 3-4 kwiaty lawendy podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści, a płyn zgęstnieje. Wyjąć babeczki z piekarnika, wyłożyć na kratkę, jeszcze gorące ponakłuwać patyczkiem i polać syropem. Zostawić do wystygnięcia. Zrobić lukier: przesiać cukier puder, stopniowo dodawać wodę i mieszać do uzyskania gęstej, ale lejącej konsystencji. Połowę zabarwić na kolor liliowy, drugą na bladozielony. Łyżeczką nałożyć lukier na wystygłe babeczki i zostawić do wyschnięcia na 2 godziny. Udekorować kwiatami lawendy.

* Przesiać 225 g mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.
** 500 g drobnego cukru z melasą wsypać do malaksera, dorzucić garść niepryskanych kwiatów lawendy, oberwanych z łodyżek. Zmiksować, przesypać do słoika i szczelnie zamknąć. Odstawić na 2-3 tygodnie, odmierzyć potrzebną ilość.

© Fiona Cairns

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE