Cytrusowa sałatka z kalmarów

Cytrusowa sałatka z kalmarów
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Ideał
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
Ilość osób:
2

Przygotowanie:


Składniki:
otarta skórka i sok z 1 limonki
otarta skórka i sok z ½ cytryny
otarta skórka i sok z ½ pomarańczy
1 drobno posiekany mały pęczek kolendry
1 drobno posiekany mały pęczek listków mięty
1 czerwona chili, posiekana
1 kawałek świeżego imbiru o dług. 2½ cm, obrany i starty
szczypta drobnego cukru
4 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka oleju sezamowego
4 średnie kalmary: całe umyte tuby i macki
1-2 łyżeczki oliwy
150 g mieszanki sałat

Przygotowanie:
Połącz w dużej misce soki oraz starte skórki z cytrusów, zioła, chili, starty imbir i cukier. Dolej oliwę oraz olej sezamowy i dobrze wymieszaj, by połączyć składniki. Dopraw dressing do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Odetnij macki kalmarów. Wsuń płaską drewnianą łopatkę do tuby, ułóż płasko na desce do krojenia i ponacinaj nożem w poprzek co ½ cm. Rozgrzej mocno patelnię grillową. W tym czasie natrzyj kalmary oliwą i dopraw solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ułóż tuby na patelni ponacinaną stroną w dół razem z mackami i smaż 1-2 minuty. Zdejmij patelnię z ognia, obróć tuby na drugą stronę i zostaw na patelni na kolejne 30 sekund. Przełóż tuby z patelni do miski z dressingiem i dokładnie obtocz. Podsmaż jeszcze macki przez 1-2 minuty, aż zaczną lekko wysychać. Przełóż je do miski i obtocz w dressingu. Dodaj do kalmarów liście sałaty, dobrze przemieszaj i rozłóż na talerzyki.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE