Cypryjski przekładany chleb

Cypryjski przekładany chleb
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni z Jamesem (odc.6)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia cypryjska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
3 godziny, 30 minut

Przepis


Składniki ciasta
50 ml oliwy z oliwek plus dodatkowo do posmarowania
500 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżeczki soli
25 g świeżych drożdży
300 ml zimnej wody

Włoskie nadzienie
150 g drobno posiekanych zielonych oliwek
3-5 plastrów szynki parmeńskiej
2-3 opakowania grubo pokrojonej mozzarelli
20 g porwanych liści bazylii

Cypryjskie nadzienie
150 g drobno posiekanych, czarnych oliwek
1 łyżka stołowa grubo posiekanej kolendry
2-3 opakowania sera halloumi
½ łyżeczki suszonej mięty
20 g porwanych liści bazylii
3-5 plastrów cypryjskiej wieprzowiny lountza
oliwa do polania

Przygotowanie
Posmarować oliwą dwie okrągłe foremki o średnicy 25 cm i wysokości 10 cm. Do dużej miski wrzucić mąkę, sól i drożdże tak, żeby drożdże nie zetknęły się od razu z mąką. Wlać oliwę i wodę. Wyrabiać, aż mąką wchłonie całą wodę. Wyłożyć na oprószoną mąką deskę i zagniatać do środka przez 6 minut. Włożyć do miski i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 220°C. Podzielić ciasto na 8 równych części. Z każdej utoczyć kulę i rozwałkować na placek, który zmieści się do foremki.

Przygotować cypryjską wersję chleba
Ułożyć placek w foremce i posypać czarnymi oliwkami. Przykryć plackiem, nałożyć plastry mięsa. Przykryć kolejnym plackiem, nałożyć plastry sera. Posypać porwanymi liśćmi bazylii i suszoną miętą. Przykryć ostatnim plackiem i pozostawić do wyrośnięcia. W taki sam sposób przygotować włoską wersję chleba, dodając odpowiednie składniki. Również pozostawić do wyrośnięcia. Polać wierzch oliwą, naciąć nożem i piec w piekarniku przez 30-40 minut, aż będą złocistobrązowe. Wyjąć z foremek, a gdy nieco przestygną, kroić na ósemki jak tort i podawać ciepłe lub na zimno.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE