Curry z ziemniaków i ciecierzycy z plackami puri

Curry z ziemniaków i ciecierzycy z plackami puri
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • 450 g ziemniaków
  • 2 ½ szklanki wody
  • puszka ciecierzycy (odsączyć)
  • garść posiekanej kolendry albo trochę nasion kozieradki

Kalkulator wag i miar

Przepis

Na rozgrzany olej wrzucić jednocześnie przyprawy i ziemniaki. Podsmażać przez kilka minut, następnie wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą niemal miękkie. Dodać opłukaną i osączoną ciecierzycę. Gotować kolejne 3-4 minuty, dodać posiekaną kolendrę. W razie potrzeby dolać trochę wody — potrawa ma mieć półpłynną konsystencję.
Podawać z plackami puri (patrz: osobny przepis).

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE