Curry z wieprzowiną i herbatą

Curry z wieprzowiną i herbatą
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Moja Sri Lanka (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia lankijska

Przepis

Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej, pokrojonej w kostkę
1 łyżeczka mielonej curry
3 łyżeczki zmiażdżonego pieprzu
4 kawałki goraki
8 strączków kardamonu, zmiażdżonych
¼ łyżeczki kozieradki
1 łyżeczka prażonej mielonej curry
1 łyżeczka soli
1 laska cynamonu, złamana
masło klarowane ghee
1 gałązka liści curry
liść pandanu, podarty
4 zielone chili, posiekane
3-centymetrowy kawałek imbiru, grubo posiekany
1 średnia cebula, pokrojona
4 ząbki czosnku zmiażdżone
1 l wody
sok z 2 limonek
3 łyżki płatków chili

na pol roti:
500 g mąki pszennej
50 g masła klarowanego ghee
3 zielone chili, drobno posiekane
1 gałązka liści curry, drobno posiekanych
1 filiżanka świeżych wiórków kokosowych
2 filiżanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
100 ml oleju do smażenia

na sambol z marchewką:
1 starta marchew
2 zielone chili, drobno posiekane
1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
sok z limonki
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
½ filiżanki wiórków kokosowych
1 gałązka liści curry, drobno posiekanych
sól i pieprz

Przygotowanie:
W naczyniu łączymy mięso z pieprzem, chili, goraką, kardamonem, kozieradką, curry, solą i cynamonem. Nacieramy mięso przyprawami. Odstawiamy do zamarynowania. W tym czasie zagniatamy ciasto na roti. W naczyniu rozgrzewamy ghee, dodajemy liście curry i pandan. Smażymy, aż zacznie pachnieć. Dodajemy zieloną chili, imbir, cebulę i czosnek. Smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodajemy wołowinę i zalewamy wodą. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy na małym ogniu 35 minut lub do czasu, kiedy wołowina zmięknie. Tymczasem przygotowujemy sambol, łącząc składniki. Smażymy roti. Podajemy curry z roti i małą porcją sambolu. Pol roti: w dużym naczyniu łączymy mąkę, ghee, chili, cebulę, liście curry i wiórki kokosowe. Dodajemy wodę i sól. Zagniatamy ciasto. Formujemy z ciasta kulki. Palcami z każdej kulki robimy cienki placek. Płaską płytę lub patelnię stawiamy na dużym ogniu. Rozgrzewamy małą ilość oleju. Na patelni kładziemy placek roti i smażymy, aż zacznie odchodzić od powierzchni naczynia. Przekładamy na drugą stronę i smażymy, aż placek stanie się chrupiący. Sambol: łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Kuchnia lankijska

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE