Curry z plantanów

Curry z plantanów
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.80

Składniki:

  • 500 g zielonych bananów
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ghee do smażenia
  • gałązka świeżych liści curry
  • mała laska cynamonu
  • 2 strąki kardamonu
  • 1 liść pandanu
  • 1/4 łyżeczki nasion kozieradki
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 1 lub 2 świeże chili, pokrojona
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka chili w proszku (opcjonalnie)
  • sok z limonki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Plantany pokroić w plastry, posypać solą i kurkumą, odstawić. Smażyć po kilka plasterków aż nabiorą złotego koloru. Odlać tłuszcz, pozostawiając około 2 łyżek stołowych. Na innej patelni rozgrzać olej i smażyć liście curry, cynamon, kardamon, koper i nasiona kozieradki przez 2 minuty. Dodać cebulę i chilli, przesmażyć chwilę, dodać mielony, kmin, mleko i sól. Gotować odkryte przez 10-15 minut. Dodać sok z limonki do smaku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA