Curry z nerkowców

Curry z nerkowców
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Moja Sri Lanka (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia lankijska

Przepis

250 g nerkowców
2 łyżki masła klarowanego ghee
1 duża cebula, drobno posiekana
1 gałązka liści curry
2 zielone chili, posiekane
10-centymetrowy kawałek pandanu
½ łyżeczki uprażonego mielonego kminu
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka mielonej chili
1 laska cynamonu
300 ml mleczka kokosowego
150 ml śmietanki kokosowej
szczypta uprażonego curry

Przygotowanie:
Nerkowce moczymy w wodzie 1 godzinę. Odcedzamy i odstawiamy. Rozgrzewamy ghee w średnim garnku na dużym ogniu. Dodajemy cebulę, liście curry, chili i pandan. Mieszamy. Kiedy cebula zacznie się rumienić, dodajemy kmin, kurkumę, mieloną chili i laskę cynamonu. Smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż przyprawy lekko się uprażą. Dodajemy nerkowce i mieszamy. Dodajemy mleczko kokosowe i zagotowujemy. Sos powinien się zredukować i zgęstnieć. Dodajemy śmietankę kokosową, mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku. Przekładamy do miski. Dekorujemy śmietanką kokosową i odrobiną prażonej curry.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Kuchnia lankijska

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE