Curry z kurczaka

Curry z kurczaka
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Przepis


Składniki marynaty:
2 łyżki stołowe mielonej kolendry
2 łyżki stołowe słodkiej papryki
2 łyżki stołowe przyprawy curry
2 łyżki stołowe soli
1 łyżeczka sproszkowanego chilli
½ łyżeczki mielonej kurkumy
szczypta mielonych goździków

Składniki dania głównego:
6 podudzi kurczaka
3 łyżki stołowe oleju roślinnego
1 drobno posiekana cebula
3 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru
3 liście curry albo laurowe
1 gałązka trawy cytrynowej, tylko biała część
2 zielone papryczki chilli, drobno posiekane i bez pestek
2 pokrojone w kostkę pomidory
2 laski cynamonu
250 ml mleka kokosowego
125 ml wody

Do podania:
ugotowany ryż basmati

Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i wetrzyj ją w mięso. Przykryj folią spożywczą i wstaw na 4 godziny do lodówki. W dużym rondlu rozgrzej olej, usmaż cebulę na brązowo. Dorzuć czosnek, imbir, liście curry, trawę cytrynową, papryczki chilli, pomidory i laski cynamonu. Smaż na małym ogniu przez 3 minuty, mieszając. Dodaj mięso, przykryj i duś na średnim ogniu przez 5 minut. Wlej mleko kokosowe i wodę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Przed podaniem wyjmij laski cynamonu, liście curry i trawę cytrynową. Podawaj z ryżem.

Opracowano na podstawie programu „Mathew Hayden na domowym gruncie”.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE