Curry z krewetek

Curry z krewetek
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes na Karaibach (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia karaibska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
30 minut

Przepis



Pasta z korzeniami:
starty 4 cm kawałek świeżego imbiru
2 drobno posiekane małe cebule
4 drobne posiekane ząbki czosnku
6 małych świeżych papryczek pimento lub jedna drobno posiekana czerwona słodka papryka
2 łyżki posiekanej kolendry lub mikołajka
listki z 3 gałązek tymianku
2 łyżki posiekanej natki
1 posiekana łodyga selera naciowego
25 ml białego octu winnego
duża szczypta mielonego czarnego pieprzu

Pasta curry:
3 łyżki łagodnego curry w proszku
2 łyżki oleju roślinnego
500 g surowych sprawionych krewetek
1 łyżeczka posiekanych listków kolendry
1 drobno posiekana dymka lub ½ łodygi selera naciowego
drobno posiekane ½ papryki chińskiej, bez pestek

Przygotowanie:
Połączyć imbir, cebulę, czosnek, czerwoną paprykę, kolendrę, tymianek, natkę i selera. Przełożyć do pojemnika robota kuchennego. Wlać 25 ml octu. Zmiksować na gładką masę. Krewetki wymieszać z 2-3 czubatymi łyżkami „zielonych przypraw”. Curry w proszku połączyć z 125 ml wody tak, by powstała rzadka pasta. Krewetki podsmażać na patelni 3-4 minuty, aż zmienią kolor na jasnoróżowy. Wlać tyle wody, aby powstał gęstawy sos z curry oraz by zwilżyć krewetki. Dusić do miękkości na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty. Domieszać posiekaną kolendrę, dymkę (lub selera naciowego) i posiekane chili. Podawać z ryżem gotowanym na parze lub z karaibskim roti.

© Gary Rhodes

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE