Curry z krewetek

Curry z krewetek
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska
Ilość osób:
2

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zacznij od ugotowania wywaru. W moździerzu rozgnieć imbir, galgant, chilli, czosnek i trawę cytrynową. Posiekaj cebulę. W woku rozgrzej oliwę, wrzuć ½ cebuli, zeszklij. Na tym etapie możesz dorzucić pokrojone na duże kawałki liście pimenty lekarskiej i kardamonu. Trudno je zdobyć, więc ten dodatek nie jest konieczny. Dodaj pastę ze strąków tamaryndowca i kurkumę. Dorzuć rozgniecione składniki. Wlej nieco mleka kokosowego, sos rybny i jeśli potrzeba wodę. Dosyp cukier. Wymieszaj. Gotuj przez chwilę. Przecedź do dzbanka. Do woka wrzuć oderwane głowy krewetek. Wlej odcedzony wywar. Podgrzewaj przez parę minut, aż płyn zgęstnieje. Odcedź i odstaw. Do rozgrzanego woka wlej resztę oliwy, wrzuć resztę cebuli. Zeszklij. Dodaj pastę curry, wymieszaj. Wlej resztę mleka kokosowego i gotuj mieszając, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Wlej wywar. Dorzuć oczyszczone krewetki, gotuj przez 3-4 minuty, podawaj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE