Curry z kraba z placuszkami

Curry z kraba z placuszkami
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes na Karaibach (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia karaibska

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 posiekana mała cebula cukrowa
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 3 łyżki curry w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 300 ml wody
  • 1 drobno posiekana czerwona lub zielona papryka
  • 3 łyżki „zielonych przypraw”
  • 400 ml mleczka kokosowego z puszki
  • 1 krab pokrojony na duże kawałki
  • sok wyciśnięty z 1 limonki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Curry z kraba: olej rozgrzać na patelni. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać curry w proszku, kurkumę i kmin. Cały czas mieszając, smażyć minutę na małym ogniu. Wlać połowę wody, żeby rozrzedzić mieszaninę. Gotować na małym ogniu dalsze 5 do 10 minut. Wrzucić paprykę i dodać zielone przyprawy. Starannie zamieszać. Wlać mleczko kokosowe i pozostałą wodę. Włożyć do sosu kawałki kraba i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Zagnieść ciasto na placuszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA