Curry z kalmarów

Curry z kalmarów
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Moja Sri Lanka (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza, Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia lankijska

Przepis

Składniki:
350 g oczyszczonych kalmarów
3 kawałki goraki
¼ łyżeczki ziaren kminu
½ łyżeczki mielonej chili
½ łyżeczki mielonej kurkumy
1½ łyżeczki mielonej kolendry
¼ łyżeczki kozieradki
50 g masła klarowanego ghee
½ cebuli, drobno posiekanej
3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
1 gałązka liści curry
2 małe zielone chili, posiekane
300 ml mleczka kokosowego
100 ml śmietanki kokosowej
sok z ½ limonki

Przygotowanie:
Korpusy kalmarów kroimy w jednocentymetrowe krążki i przekładamy do naczynia. Dodajemy macki i głowy, gorakę i resztę przypraw. Doprawiamy pieprzem. W naczyniu z grubym dnem na średnim ogniu rozgrzewamy ghee. Dodajemy cebulę, czosnek, liście curry i chili. Smażymy 4 minuty, aż cebula się zrumieni. Zwiększamy ogień, dodaj kalmary i smażymy 3 minuty, mieszając. Dodajemy mleczko kokosowe. Zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut, aż kalmary zmiękną. Dodajemy śmietankę kokosową i sok z limonki, mieszamy. Doprawiamy solą. Powinniśmy otrzymać gęsty ciemny sos.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Kuchnia lankijska

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE