Curry z dyni i brinjal roti

Curry z dyni i brinjal roti
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Moja Sri Lanka (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia lankijska

Przepis

Składniki:
na brinjal roti:
2 filiżanki mąki pszennej
2 łyżki masła
½ łyżeczki soli
1 filiżanka wody (lub tyle, by ciasto było wilgotne, ale się nie lepiło)
100 ml oleju

do bakłażana:
1 duży bakłażan, pokrojony w słupki
8 małych czerwonych cebulek, pokrojonych na ćwiartki
2 zielone chili
1 łyżka kurkumy + odrobina więcej
500 ml oleju
2 gałązki liści curry
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziaren gorczycy
½ łyżeczki ziaren kminu
1 łyżka cukru
1 łyżka octu

na curry z dyni:
2 łyżki masła klarowanego ghee
1 gałązka liści curry
1 średnia cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku
1 zielona chili
1 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka prażonej curry
2 łyżeczki mielonego kminu
½ łyżeczki mielonej kurkumy
1 łyżka mielonej gorczycy
1 duża dynia, pokrojona w sporą kostkę
400 ml wody
100 ml śmietanki kokosowej
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
W naczyniu łączymy mąkę, masło, sól i wodę. Wyrabiamy ręcznie, aż powstanie niezbyt lepiące się ciasto. Formujemy kulki. Skrapiamy olejem i odstawiamy. W naczyniu umieszczamy bakłażan, cebulę, chili i kurkumę. Nakrywamy naczynie i potrząsamy nim, żeby bakłażan pokrył się przyprawami. W woku rozgrzewamy olej. Dodajemy bakłażan z cebulą i przyprawami. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski. W innym naczyniu rozgrzewamy olej. Dodajemy liście curry, czosnek, ziarna gorczycy, ziarna kminu, kurkumę, cukier i na koniec ocet. Smażymy, aż przyprawy zaczną pachnieć. Sprawdzamy, czy smaki słodki i kwaśny są w równowadze. Zdejmujemy z ognia i dodajemy do bakłażana. Tymczasem przygotowujemy curry: rozgrzewamy masło klarowane i dodajemy liście curry, cebulę, czosnek i zieloną chili. Smażymy, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodajemy mieloną kolendrę, prażoną curry, kmin, kurkumę i gorczycę. Smażymy kilka minut. Dodajemy dynię, wodę i śmietankę kokosową. Doprawiamy solą, zwiększ ogień i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, nakrywamy naczynie i gotujemy, aż dynia stanie się miękka. Bierzemy kulkę ciasta na roti i palcami formujemy placek. Pośrodku umieszczamy łyżkę bakłażana. Zawijamy ciasto tak, żeby powstał trójkąt. Na patelni na małym ogniu rozgrzewamy olej i obsmażamy brzegi trójkąta. Następnie kładziemy trójkąt płasko i smażymy. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem i bakłażanem. Podajemy roti z curry z dyni.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Kuchnia lankijska

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE