Curry z buraków i curry z fasolki wężowej

Curry z buraków i curry z fasolki wężowej
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Moja Sri Lanka (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia lankijska

Przepis

Składniki:
na curry z buraków:
½ kg buraków, obranych i pokrojonych w kostkę
1 łyżeczka mielonej chili
1 łyżeczka mielonej kolendry
sól
1 laska cynamonu, umyta i pokruszona
1 zielona chili
5-centymetrowy kawałek pandanu
1 gałązka liści curry
2 łyżki masła klarowanego ghee
1 duża cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka cukru
3 łyżki białego octu winnego
300 ml mleczka kokosowego
100 ml śmietanki kokosowej + trochę więcej do dekoracji

na curry z fasolki wężowej:
350 g fasolki wężowej, pokrojonej na mniejsze kawałki
1 łyżeczka płatków chili
½ łyżeczki ziaren kopru włoskiego
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki kozieradki
1 łyżeczka mielonego kminu
1 mała cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
2 zielone chili, drobno posiekane
1 gałązka liści curry
2 łyżki oleju
125 ml śmietanki kokosowej

Przygotowanie:
Curry z buraków: w naczyniu łączymy buraki, mieloną chili, kolendrę, sól, cynamon, chili, pandan i liście curry. Odstawiamy. Na średnim ogniu rozgrzewamy ghee. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy buraki z przyprawami, cukier i ocet. Mieszamy. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy 15-20 minut, aż sos się zredukuje. Sprawdzamy, czy buraki się ugotowały. Próbujemy. Jeśli sos jest zbyt kwaśny, dodajemy trochę więcej cukru. Dolewamy śmietankę kokosową i mieszamy. Gotujemy, aż sos stanie się gęsty i błyszczący. Zdejmujemy z ognia. Skrapiamy śmietanką kokosową. Curry z fasolki wężowej: w naczyniu łączymy fasolkę, płatki chili, koper, kurkumę, kozieradkę i kmin. Doprawiamy solą i mieszamy. Dodajemy cebulę, czosnek i zieloną chili. Na dużym ogniu rozgrzewamy olej. Dodajemy liście curry. Kiedy zaczną skwierczeć, dodajemy fasolkę z przyprawami. Smażymy na dużym ogniu, nieustannie mieszając, aż fasolka zmięknie. Uważamy, żeby przyprawy się nie przypaliły. Dodajemy śmietankę kokosową i mieszamy. Gotujemy kilka minut. Dodajemy jeszcze trochę śmietanki kokosowej. Zdejmujemy z ognia.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Kuchnia lankijska

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE