Cukinia i pomidory pieczone z serami

Cukinia i pomidory pieczone z serami
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • 2 łyżki stołowe oliwy
  • 2 duże czerwone cebule pokrojone w piórka
  • sól i pieprz
  • ząbek czosnku
  • masło do posmarowania naczynia
  • 2-3 duże cukinie w plasterkach
  • 225 g koziego sera bez skórki i w kawałkach
  • 5-6 pomidorów plum w plasterkach
  • gruboziarnista sól morska i pieprz
  • tarty parmezan

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę stołową oliwy. Dorzuć cebule. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 5-6 min. Natrzyj naczynie żaroodporne czosnkiem. Wysmaruj masłem. Przełóż usmażone cebule i wygładź wierzch. Rozgrzej 1 łyżkę stołową oliwy. Cukinie podsmaż szybko na silnie rozgrzanej patelni. Plastry układaj w jednej warstwie. Cukinie mają być złociste po jednej stronie. Wystudź. Na cebuli ułóż kawałki koziego sera. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż plastry cukinii tak, żeby zachodziły na siebie. Następnie tak samo ułóż plastry pomidorów i znowu cukinii, aż zakryjesz cały ser. Dopraw morską solą gruboziarnistą i pieprzem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Po 20 minutach posyp parmezanem. Wstaw na 10 minut do piekarnika.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE