Croque monsieur

Croque monsieur
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Julia i Jacques gotują w domu
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 8 kromek pszennego chleba (grubości 3,5 cm)
  • musztarda Dijon do smaku
  • 2 szklanki tartego sera gruyère
  • 450 g cienkich plastrów szynki
  • ¼ szklanki masła

Kalkulator wag i miar

Przepis

Chleb posmarować cienko musztardą Dijon. Rozłożyć po ¼ szklanki sera na 4 kromkach chleba. Każdą przykryć 110 gramami szynki. Posypać drugą porcją sera (po ¼ szklanki). Przykryć pozostałymi kromkami chleba. Masło roztopić na średnim ogniu, na dużej patelni teflonowej, aż zacznie skwierczeć. Smażyć kanapki 2 do 3 minut, unosząc brzegi łopatką, aby sprawdzić, czy już nabrały złocistej barwy. Odwrócić i smażyć 2-3 minuty, przyciskając delikatnie do dna patelni. Przed podaniem pokroić w trójkąty. Podawać na gorąco.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE