Croque madame według Jacquesa Pepin

Croque madame według Jacquesa Pepin
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Julia i Jacques gotują w domu
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
1

Składniki:

  • 2 kromki pszennego chleba
  • łyżka miękkiego masła
  • w razie potrzeby więcej
  • 2 lub więcej plasterków szwajcarskiego żółtego sera (gruyèrea lub ementalera)
  • grubości 0,3 mm
  • kilka plastrów pieczonego kurczaka
  • grubości 0,3 mm
  • łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • sos tabasco (dowolnie)

Kalkulator wag i miar

Przepis

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Chleb posmarować z jednej strony masłem. Na posmarowanej stronie ułożyć starannie żółty ser. Na jednej kromce położyć pokrojonego kurczaka, posypać posiekanym szczypiorkiem i skropić sosem tabasco do smaku. Przykryć drugą kromką chleba tak, aby powstała warstwa z sera i kurczaka. Równomiernie posmarować masłem z obu stron. Położyć kanapkę na blasze.
Piec 10 minut, aż spód nabierze złocistej barwy. Przewrócić na drugą stronę i zapiekać jeszcze 5 minut, aż kanapka równomiernie się zrumieni. Podawać na gorąco. Przed podaniem na przystawkę, odciąć brzegi i pokroić w trójkąty.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE