Crème caramel

Crème caramel
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Martha Stewart

Seria kulinarna:
Martha piecze 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
2

Składniki:

  • Karmel:
  • 1 szklanka cukru
Custard:
  • 2½ szklanki śmietany kremówki
  • 2½ szklanki mleka
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu w wanilii
  • 1 szklanka cukru
  • 6 dużych jajek
  • 6 żółtek dużych jajek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Karmel:
Przygotuj wodę z lodem i odstaw na bok. Rozdziel cukier równo pomiędzy 2 foremki, dodaj po 2 łyżki wody do każdej i postaw je na małym ogniu. Przykryj i gotuj, aż cukier się rozpuści.

Odkryj foremki i zwiększ ogień. Gotuj i poruszaj foremkami, aż cukier zacznie się karmelizować. Zdejmij foremki z ognia i natychmiast zanurz w lodowatej wodzie na 30 sekund. Rozprowadź karmel równo na dnie i odstaw foremki na bok.
Rozgrzej piekarnik do 165°C.

Custard:
Do małego rondelka wlej śmietanę i mleko. Wrzuć laskę i ziarenka wanilii. Podgrzewaj na małym ogniu przez 5 minut.

W tym czasie w dużej misce wymieszaj cukier z jajkami i żółtkami, aż mieszanka zrobi się puszysta. Wyjmij laskę wanilii z mleka. Ciągle mieszając, dodawaj stopniowo mleko do mieszanki jajecznej. Przecedź custard i rozlej po równo do foremek.

Umieść foremki na blasze do pieczenia. Zalej blachę wodą do połowy wysokości foremek. Przenieś blachę do piekarnika i piecz custard około 45 minut. Potem zdejmij custard z blachy, schłodź, a następnie wstaw do lodówki.

W celu wyciągnięcia custardu z foremek, przejedź przy brzegach łopatką. Zanurz foremki z gorącej wodzie, przekręć je i wyłóż deser na talerz. Polej go pozostałym karmelem i serwuj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA