Creme brulee z rumem i bananami

Creme brulee z rumem i bananami
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.5)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
8

Przepis

Warstwa czekoladowa
4 łyżki (55 g) niesolonego masła
115 g czekolady deserowej
2 łyżki (30 ml) mocnej zaparzonej kawy
2 łyżki + 2 łyżeczki (40 ml) syropu kukurydzianego
½ szklanki (115 g) cukru
¼ łyżeczki (1,2 ml) soli
½ szklanki + 2 łyżki (150 ml) śmietany kremówki
1 łyżeczka ekstraktu wanilii

Crème brûlée
4 szklanki (1 litr) śmietany kremówki
2 laski wanilii
12 żółtek
1 szklanka (225 g) cukru
¼ szklanki (60 ml) rumu

Dodatkowo
2 - 4 banany
3 łyżki (45 ml) rumu
½ szklanki (115 g) cukru


Warstwa czekoladowa
Posiekać czekoladę i umieścić wraz z masłem w metalowej misce. Postawić miskę nad rondlem z gotującą się wodą i mieszając stopić składniki na parze. Dodać syrop kukurydziany, sól i cukier, rozmieszać, wlać ekstrakt wanilii i kawę, wymieszać. Dodać śmietanę i wymieszać. Gotować na parze 3-5 minut, cały czas mieszając, dopóki cukier się nie rozpuści. Wlać sos do foremki ceramicznej o wymiarach 20 x 30 cm i rozprowadzić po dnie.

Crème brûlée
Wlać śmietanę do rondla, dorzucić jedną laskę wanilii, ziarenka wyskrobane nożem z drugiej, zamieszać trzepaczką i doprowadzić niemal do wrzenia. W szklanej misce wymieszać trzepaczką żółtka z cukrem i rumem, postawić miskę na parze i ubijać trzepaczką lub mikserem, dopóki masa nie podwoi objętości i nie zjaśnieje. Stopniowo dodać śmietanę do masy żółtkowej, cały czas ubijając. Przelać wszystko do rondla i postawić na średnim ogniu. Mieszając drewnianą łyżką gotować około 5 minut, dopóki masa nie zgęstnieje tak, że utworzy warstewkę na łyżce. Zdjąć z ognia i przelać do foremki na czekoladę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wstawić foremkę z kremem waniliowym do większej formy, do której wlać tyle wrzątku, by sięgał do połowy wysokości foremki z crème brûlée. Piec 50-60 minut, aż masa się równomiernie zetnie. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i chłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Banany obrać i pokroić wzdłuż na plasterki. Ułożyć na wierzchu kremu waniliowego i skropić rumem. Posypać cukrem i skarmelizować za pomocą palnika lub wstawić pod grill na 1 minutę i od razu podać.


© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE