Creme brulee z ciasteczkami

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko (odc.19)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis


Cukier waniliowy
1 laska wanilii
2 szklanki cukru

Creme Brulee
3 szklanki śmietany kremówki
2 laski wanilii
8 żółtek ½ szklanki cukru waniliowego lub zwykłego
szczypta soli

Słodkie ciasteczka
½ szklanki miękkiego masła
1 ¼ szklanki cukru
1 jajko
3 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki uniwersalnej
2 łyżeczki winianu potasu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
4 łyżki cukru do obtaczania
rum

Przygotowanie
Włożyć waniliowy strączek do słoika z cukrem i odstawić na dwa tygodnie.
Przeciąć wzdłuż laski wanilii i zeskrobać nasionka. Razem ze strączkami włożyć do śmietany i podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Za pomocą miksera ubić żółtka, cukier waniliowy i sól na jasną gęstą masę. Wyjąć strączki wanilii ze śmietany. Mieszając mikserem na wolnych obrotach, powoli dodawać gorącą śmietanę do masy jajecznej. Odcedzić i ostudzić krem. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wstawić sześć kokilek do metalowej formy o ściankach wysokości przynajmniej 3,5cm. Otworzyć drzwiczki piekarnika, postawić na nich formę z kokilkami. Zamieszać krem brulee i wlać do kokilek. Dużą formę wypełnić wodą do połowy wysokości kokilek. Piec creme brulee 40-45 minut, aż się zestali. Wyjąć kokilki z kąpieli wodnej, ostudzić i chłodzić przynajmniej 3 godziny przed podaniem.

Upiec słodkie ciasteczka
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Utrzeć masło z cukrem na kremową masę i dodać do niej jajka, mleko i wanilię. Wymieszać składniki. Przesiać mąkę, winian potasu, sodę i sól. Połączyć sypkie składniki z maślaną masą. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować z ciasta niewielkie kulki, obtaczać w cukrze i układać na blasze. Spłaszczyć kulki dłonią i piec ciasteczka przez 15 minut. Zdjąć z blachy, całkowicie ostudzić. Rozgrzać opiekacz do maksymalnej temperatury. Posypać powierzchnię kremu cukrem waniliowym i zapiekać przez 1 minutę, aż cukier się stopi i zbrązowieje. Można go też przypalić specjalnym ręcznym butanowym palnikiem kuchennym.

Podawać natychmiast z ciasteczkami.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE