Coq au vin

Coq au vin
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Uczty z Jamesem Martinem (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 8 porcji kurczaka z kośćmi
  • 700 ml czerwonego wina
  • kawałek masła
  • 5 drobno posiekanych ząbków czosnku
  • 1 garść mąki pszennej
  • 10 posiekanych szalotek
  • 150 g pancetty pokrojonej w kostkę
  • 200 ml wywaru drobiowego
  • 300 g drobnych pieczarek
  • nieco brandy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do miski włóż kawałki kurczaka. Zalej czerwonym winem. Zostaw w lodówce na całą noc.
Na patelni rozgrzej połowę masła. Wrzuć szalotki i pancettę, smaż przez 2 minuty. Dodaj czosnek. Smaż przez minutę. Zdejmij z ognia i odstaw na bok. Odsącz mięso z wina. Wino odstaw na bok. Resztę masła rozgrzej w dużym rondlu. Kawałki kurczak podsmaż ze wszystkich stron. Posyp mąką. Dodaj szalotki usmażone z czosnkiem i pancettą. Dorzuć pieczarki. Wlej brandy i podpal całość. Gdy płomień zgaśnie, wlej wino i wywar drobiowy. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, duś przez 30 minut. Podawaj z purée ziemniaczanym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA