Coq au Pouilly-Fumé

Coq au Pouilly-Fumé
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach. Jajko czy kura (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kawałki kurczaka umieść w dużej misce i natrzyj solą i pieprzem. Włóż bouquet garni i wlej wino. Zostaw w marynacie na co najmniej 12 godzin, jeśli to możliwe.

W dużym szerokim garnku podgrzej oliwę, podsmaż boczek i cebulę. Dodaj masło, włóż pieczarki i zrumień je z lekka na średnim ogniu. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij boczek, cebulę i pieczarki.

Kawałki kurczaka wyjmij z marynaty i osusz papierowym ręcznikiem. Ułóż w garnku, skórą w dół i smaż na rumiano – mniej więcej kwadrans z każdej strony. Następnie dodaj czosnek, smaż przez minutę lub dwie, włóż z powrotem boczek, cebulę i pieczarki. Wlej marynatę i zagotuj, po czym zmniejsz ogień do minimum i zakryj pokrywką. Duś na wolnym ogniu przez 45 minut – mięso powinno odchodzić od kości.

Delikatnie wyjmij kawałki kurczaka z garnka i ułóż na półmisku, odstaw na kilka minut. Roztrzep żółtko ze śmietaną i wlej do garnka, wymieszaj, podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje, po czym włóż z powrotem kawałki kurczaka.

Podawaj posypane natką pietruszki z makaronem z masłem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA