Clafoutis ze śliwkami

Clafoutis ze śliwkami
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C i natłuść 4 foremki o pojemności 150 ml. Pokrój śliwki na ćwiartki i ułóż w foremkach. Zmieszaj w misce mąkę, cukier, cynamon i sól. W oddzielnej misce wymieszaj trzepaczką jajka, białko, ekstrakt waniliowy i mleko. Wlej mleczną mieszaninę do sypkich składników i mieszaj, aż się połączą. Powoli zalej śliwki i piecz przez 25 – 30 min., aż ciasto zrobi się złociste.
Podawaj clafoutis na ciepło albo o temperaturze pokojowej z kulką lodów waniliowych albo odrobiną miodu lawendowego.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA