Clafoutis z morelami

Clafoutis z morelami
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 1 puszka (280 gramów) połówek moreli w syropie
  • ¼ szklanki mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki cukru
  • ¼ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru

Kalkulator wag i miar

Przepis

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Masło roztopić na patelni teflonowej o średnicy 20 centymetrów.
Morele osączyć, zachowując syrop. Powinno się uzyskać od 6 do 8 połówek moreli oraz ½ szklanki syropu. Mątewką wymieszać w misce syrop z mąką. Dodać jajka, cukier, kwaśną śmietanę oraz 1 łyżkę masła roztopionego na patelni. Mieszać do uzyskania gładkiej masy. Wlać ciasto do masła pozostałego na patelni. Na wierzchu równomiernie rozłożyć połówki moreli. Ustawić patelnię na ostrym ogniu na 2 minuty. Następnie przenieść do piekarnika. Zapiekać przez 18 do 20 minuty, aż ciasto nabierze złocistej barwy i stanie się puszyste. Wyjąć z piekarnika i oprószyć cukrem pudrem. Odstawić do przestygnięcia. Clafoutis podawać bezpośrednio z patelni, po pokrojeniu w trójkąty. Można też wyjąć deser z patelni. Sprawdzić, czy boki ciasta odstają od ścianek patelni. W razie potrzeby przesunąć ostrym nożem wzdłuż krawędzi. Na wierzchu deseru położyć kawałek folii spożywczej. Przewrócić na talerz. Położyć na clafoutis drugi talerz i ponownie obrócić, aby na wierzchu znalazła się chrupiąca skórka. Usunąć folię, pokroić w trójkąty i podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE