Cieniutka tarta z membrillo i jabłkami, z bitą śmietaną miodowo-orzechową

Cieniutka tarta z membrillo i jabłkami, z bitą śmietaną miodowo-orzechową
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Na kolacji u arystokracji (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Czas przygotowania:
40 minut

Przepis


Tarta
450 g gotowego ciasta francuskiego
6 jabłek, na przykład Golden Delicious, obranych ze skórki, pozbawionych komór nasiennych i przekrojonych na pół
50 g roztopionego na patelni masła i jeszcze trochę do posmarowania blachy
110 g membrillo lub pasty z pigwy; produkty dostępne w lepszych delikatesach lub hipermarketach
płynny miód
25 g drobno mielonego cukru
kilka listków mięty do dekoracji

Bita śmietana miodowo-orzechowa
150 ml śmietany kremówki (48%)
25 g orzechów włoskich, posiekanych
3 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie
Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto francuskie (na grubość 3-4mm) i ponakłuwaj równomiernie widelcem. Wytnij z ciasta krążki średnicy 20-23cm i włóż je do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Pokrój jabłka na cienkie plasterki. Wyjmij krążki ciasta z lodówki i umieść je na blasze do pieczenia typu non-stick wysmarowanej masłem. Brzegi krążków lekko posmaruj roztopionym masłem, a na środku każdego dysku rozsmaruj membrillo lub pastę z pigwy. Na tym ułóż plasterki jabłek. Polej jabłka odrobiną miodu, posyp cukrem i piecz w piekarniku 5-6 minut, aż nabiorą złotego koloru. W międzyczasie przygotuj bitą śmietanę miodowo-orzechową. Ubij śmietanę i wmieszaj orzechy włoskie i miód. Wyjmij tarty z piekarnika i posmaruj je odrobiną pozostałego masła. Podawaj z łyżką orzechowej bitej śmietany i udekoruj listkami mięty.

© James Martin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE