Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis


Składniki farszu:
12 przepołowionych śliwek bez pestek
kawałek masła
75 g miałkiego cukru
4 łyżki stołowe wody

Składniki ciasta:
225 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
100 g miałkiego cukru
2 jaja
skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy
duża szczypta cynamonu
2 łyżki stołowe mleka
1 łyżka stołowa cukru demerara

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Ze śliwek usuń pestki i przekrój je na pół. Na patelni roztop kawałek masła. Dorzuć śliwki. Smaż na średnim ogniu przez kilka minut. Posyp miałkim cukrem. Dolej wodę. Smaż jeszcze chwilę, przewracając. Śliwki przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej syropem z patelni. Pozostaw do wystygnięcia.

Przygotowanie ciasta:
Do robota kuchennego wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Dorzuć 100 g masła. Wsyp 100 g miałkiego cukru. Wbij 2 jaja. Dodaj startą skórkę z 1 cytryny i 1 pomarańczy. Dosyp dużą szczyptę cynamonu. Dolej mleko. Dokładnie zmiksuj. Przełóż na śliwki. Posyp cukrem demerara. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 55-60 minut. Podawaj gorące.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE