Ciasto z polenty

Ciasto z polenty
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 450 g miękkiego masła
  • 450 g cukru
  • 450 g migdałów
  • blanszowanych i drobno mielonych
  • 6 jajek
  • skórka otarta i sok z 4 cytryn
  • 225 g polenty
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Utrzyj masło z cukrem na puszystą kremową masę. Dodaj mielone migdały i starannie wszystko wymieszaj. Dodawaj po 1 jajku i za każdym razem krótko mieszaj. Dodaj skórkę i sok z cytryn. Dodaj polentę, wymieszaj, a następnie proszek do pieczenia – z znów wszystko wymieszaj. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy i piecz 45 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA