Ciasto z owocami i dżemem morelowym

Ciasto z owocami i dżemem morelowym
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 3 (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis

Dżem morelowy
1 kg moreli
8 szklanek cukru
6 łyżek soku z cytryny
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
¾ szklanki kandyzowanej skórki z cytrusów
1 torebka płynnych pektyn

Ciasto
4 łyżki brązowego cukru demerara
masło do wysmarowania formy
12 – 14 moreli
240 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej
1 szklanka brązowego cukru
6 łyżek dżemu morelowego plus kilka łyżek do posmarowania z wierzchu
4 jajka
sok i skórka otarta z jednej pomarańczy
1 2/3 szklanki mąki
½ szklanki mielonych migdałów
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli

Przygotowanie dżemu
Morele umyć, osączyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Wrzucić do dużego rondla, wsypać cukier, wlać sok z cytryny i dodać skórkę z pomarańczy. Często mieszając doprowadzić zawartość rondla do wrzenia. Gotować aż morele staną się szkliste. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksować na niezbyt gładkie puree. Doprowadzić do wrzenia i wmieszać kandyzowaną skórkę i pektyny. Przełożyć dżem do słoików i pasteryzować lub do plastikowych pojemników i zamrozić. Około 1,5 l dżemu.


Przygtowanie ciasto
Wysmarować masłem tortownicę lub okrągłą formę o średnicy 25 cm. Wyłożyć dno pergaminem i również posmarować go masłem. Wysypać dno i boki tortownicy cukrem demerara. Morele umyć i osączyć. Przekroić na pół i usunąć pestki. Na dnie tortownicy ciasno ułożyć połówki moreli przecięciem do dołu. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Wmieszać 6 łyżek dżemu. Po kolei dodawać jajka, za każdym razem dobrze mieszając. Dodać sok i skórkę z pomarańczy i dobrze wymieszać. W osobnej misce zmieszać mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Dodać sypkie składniki do ucieranej masy i wszystko razem dobrze wymieszać.
Wyłożyć ciasto na morele i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika i piec 30 – 40 minut (sprawdzić patyczkiem). Wyjąć formę z piekarnika i odstawić na 15 minut, by ciasto nieco ostygło. Przykryć talerzem i odwrócić ciasto do góry dnem. Zdjąć foremkę i usunąć pergamin. Rozmieszać kilka łyżek dżemu morelowego i przy pomocy pędzla posmarować wierzch ciasta. Podawać jeszcze ciepłe lub ostudzone do temperatury pokojowej.

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml


© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE