Ciasto z miodem i orzechami włoskimi

Ciasto z miodem i orzechami włoskimi
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Niewolnicy Kambuza (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis



Porcje – około 30

Składniki
350 g ciasta filo
180 g masła, roztopionego
400 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej

Na syrop
450 g drobnego cukru
300 ml wody
2 łyżki klarownego miodu
1 łyżka wody różanej

Potrzebne
Pędzelek, rondel z grubym dnem, owalna forma do pieczenia 20x28 cm

Sposób przygotowania
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Cienko wysmarowaną masłem formę do pieczenia wyłożyć połową ciasta filo, każdą warstwę smarować roztopionym masłem. W dużej misce wymieszać orzechy, cynamon i gałkę muszkatołową i równo posypywać mieszanką ciasto.Na orzechach ułożyć pozostałe płaty ciasta filo, każdą warstwę smarować roztopionym masłem. Ostrym nożem delikatnie pokroić na porcje w kształcie rombów i wstawić na 30 minut do piekarnika. Piec aż ciasto będzie złoto-brązowe.
W tym czasie do rondla o grubym dnie wsypać cukier, wlać wodę, miód i wodę różaną. Doprowadzić to do wrzenia i mieszać dopóki cukier się nie rozpuści. Zestawić syrop z ognia i odstawić, żeby wystygł.
Wyjąć ciasto z piekarnika i natychmiast równomiernie polać je zimnym syropem. Podawać zimne.

© Melissa Love

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE