Ciasto z kwaśną śmietaną

Ciasto z kwaśną śmietaną
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
12

Przygotowanie:


Ciasto
½ szklanki niesolonego masła o temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 szklanki mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli

Nadzienie
¼ szklanki brązowego cukru
1 łyżka mąki
1 łyżeczka cynamonu
½ szklanki wyłuskanych, posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka niesolonego masła

Tłuszcz do smarowania formy

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

Przygotować ciasto
Utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Dodać po kolei jajka, dobrze ucierając po dodaniu. Dodać ekstrakt waniliowy i kwaśną śmietanę i dobrze wymieszać. W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, wsypać do masy maślano-jajecznej i wymieszać aż składniki się połączą.

Przygotować nadzienie
Stopić masło i wymieszać z resztą składników nadzienia.
Wysmarować kwadratową formę o boku 20 cm. Przełożyć do formy połowę ciasta, rozprowadzić i wyrównać. Posypać połową nadzienia. Przykryć resztą ciasta, wyrównać i posypać resztą nadzienia.
Wstawić do piekarnika i piec 35 – 40 minut (sprawdzić patyczkiem, powinien być suchy).
Podawać ciepłe lub ostudzone do temperatury pokojowej.


Wersja zmodyfikowana

CIASTO Z KWAŚNĄ ŚMIETANĄ I JABŁKAMI

Składniki na ciasto – jak wyżej
Składniki na nadzienie – jak wyżej
plus 2 szklanki jabłek, obranych i pokrojonych na plasterki (można też użyć żurawin, posiekanego rabarbaru lub mieszanki rabarbaru i truskawek)

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
Przygotować ciasto jak w przepisie powyżej.
Przygotować nadzienie jak w przepisie powyżej.
Wysmarować tortownicę o średnicy 20 cm. Przełożyć do formy połowę ciasta, rozprowadzić i wyrównać. Posypać połową nadzienia. Przykryć resztą ciasta i wyrównać. Wymieszać plasterki jabłek z połową pozostałego nadzienia i wyłożyć na ciasto. Posypać resztą nadzienia. Wstawić do piekarnika i piec 55 – 60 minut (sprawdzić patyczkiem, powinien być suchy). Podawać ciepłe lub ostudzone do temperatury pokojowej.

© Anna Olson

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE