Ciasto z jabłkami i oliwą

Ciasto z jabłkami i oliwą
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
8
Czas przygotowania:
1 godzina, 45 minut

Przepis



Składniki:
100 ml marsali albo wody
120 g złocistych rodzynek
200 g złocistego cukru trzcinowego
3 duże jajka
150 ml oliwy, najlepiej extra vergine, plus trochę do natłuszczenia foremki
350 g mąki pszennej, plus trochę do wysypania foremki
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki imbiru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok i skórka otarta z 1 cytryny albo pomarańczy
500 g kwaśnych jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę
200 g plus 1 łyżka cukru pudru
posiekane orzechy laskowe do dekoracji
1 łyżeczka cynamonu
150 ml śmietany kremówki
suszone jabłka w plasterkach do dekoracji


Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180oC/160oC z termoobiegiem. Natłuść oliwą i wysyp mąką tortownicę o średnicy 23-25 cm. Delikatnie podgrzej marsalę albo wodę w rondelku, zdejmij z ognia i wsyp rodzynki i nasącz je przez 20 minut. W dużej misce utrzyj cukier z jajkami, aż będą jasne i puszyste. W drugim rondelku podgrzej oliwę na małym ogniu, aż będzie ciepła i mieszając wlej ją powoli do jajek z cukrem. Przesiej do miski mąkę, cynamon, imbir, sodę, ½ łyżeczki soli i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawaj sypkie składniki do jajek z cukrem i oliwą, mieszając metalową łyżką. Wmieszaj skórkę z cytryny albo pomarańczy i pokrojone jabłka. Odsącz rodzynki, dodaj do ciasta i starannie przemieszaj. Ciasto powinno być dość gęste. Piecz przynajmniej 1 godzinę, aż patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu. Wyjmij ciasto z tortownicy i ostudź na metalowej kratce. Wymieszaj cukier puder z 2 łyżkami (albo więcej) soku z cytryny, żeby powstał lejący lukier, polej nim ciasto i posyp posiekanymi orzechami. Lekko ubij śmietanę z cynamonem i pozostałym cukrem pudrem, przełóż do niewielkiego naczynia i podaj z ciastem. Jeśli chcesz, możesz je też ozdobić plasterkami suszonych jabłek.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE