Ciasto z białą czekoladą

Ciasto z białą czekoladą
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 3 (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis

Ilość: 10-12 porcji

Ciasto
250 g białej czekolady
120 g niesolonego masła
6 jajek
½ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

Dekoracja
1 ½ szklanki śmietany kremówki 36%
¼ szklanki cukru pudru
1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
2 szklanki truskawek
cukier puder, kawałek białej czekolady

Przygotowanie ciasta
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wyłożyć pergaminem dno tortownicy o średnicy 23 cm.
Połamać czekoladę na kawałki, włożyć do żaroodpornej miski i postawić na garnku z wrzącą wodą (woda nie może dotykać dna miski). Stopić czekoladę na parze, mieszając od czasu do czasu. Wyłożyć na czekoladę masło pokrojone na kawałki i odstawić na bok, by się nieco ogrzało i stopiło. Wziąć 4 jajka i oddzielić żółtka od białek. Przesiać ¼ szklanki cukru pudru. Umieścić białka w misce i lekko ubić, dodać przesiany cukier puder i ubić białka na sztywną pianę. W osobnej misce umieścić 4 żółtka i wbić 2 całe jajka. Przesiać kolejną ¼ szklanki cukru pudru i dodać do żółtek. Ubić wszystko razem na puszystą masę. Wymieszać czekoladę z masłem, dodać do jajek i dobrze wymieszać. Dodać 1/3 piany z białek i wymieszać, dodać resztę piany i wszystko razem delikatnie wymieszać ruchem od dołu. Przełożyć do przygotowanej foremki i wstawić do piekarnika. Piec 35 – 40 minut aż wierzch ciasta się zrumieni. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić, by wystygło (ciasto opadnie). Obkroić nożem wokół brzegów ciasta i zdjąć boki tortownicy. Przełożyć ciasto na talerz, zdejmując pergamin.

Dekoracja
Ubić śmietanę na sztywno, dodając przesiany cukier puder i ekstrakt wanilii. Pod koniec ubijania wmieszać mleko w proszku. Truskawki umyć, osączyć i oczyścić z szypułek. Wyłożyć bitą śmietanę na ciasto i ukształtować w esy floresy. Ułożyć truskawki na wierzchu. Przy pomocy obieraczki do jarzyn zestrugać wiórki czekolady i posypać nimi ciasto. Całość oprószyć cukrem pudrem. Ciasto można przygotować 1 dzień wcześniej i udekorować do 6 godzin przed podaniem.

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml


© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

milenciamomot rok temu

biszkopt, masa krowkowa z helio, bita smietana - a na samą górę starta biała czekolada - najlepsze ciasto, które znika z talerza w 5 minut.

nolti 7 lat temu

czy to jest może to ciasto co ja robiłam, ale nie pamiętam i mam gdzieś w domu przepis ale gdzie...?

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE