Ciasto warzywnik

Ciasto warzywnik
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Królestwo bajecznych wypieków (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis

Składniki:
ciasto:
120 g orzechów pekanowych
500 g marchwi
skórka otarta z 2 pomarańczy
400 g mąki z proszkiem*
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
100 g wiórków kokosowych
350 ml oleju słonecznikowego plus do posmarowania formy
350 g jasnego cukru muscovado
6 jajek

krem:
250 g niesolonego masła
400 g cukru pudru
3-4 łyżki mleka
ekstrakt wanilii

do dekoracji:
cukier demerara
lukier plastyczny w różnych kolorach (lub tylko biały plus barwniki spożywcze w żelu)
lukier królewski lub klej spożywczy
słone paluszki

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C/150°C z termoobiegiem. Natłuścić kwadratową, wysoką formę z luźnym dnem, dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy wysypać na blaszkę i podpiec 5-10 minut, wystudzić i niezbyt drobno posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Otrzeć skórkę z pomarańczy. Przesiać razem do miski mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę. Wsypać wiórki kokosowe i przemieszać trzepaczką. Do drugiej miski wlać olej, wsypać cukier, miksować kilka minut. Wbić jajka do miseczki, lekko ubić widelcem, stopniowo wlewać do masy, cały czas miksując. Wrzucić startą marchew i orzechy, delikatnie wymieszać, wsypać mąkę z dodatkami i dobrze wymieszać lekkim ruchem od dołu. Przełożyć do formy, wygładzić wierzch, wstawić do piekarnika na 1 godzinę - 1 godzinę 15 minut. Wyjąć, odstawić na kilka minut, wyłożyć ciasto na kratkę i zostawić do wystygnięcia. Z lukru plastycznego wykroić grządki, ulepić miniaturowe warzywa i przykleić na grządkach lukrem królewskim lub klejem spożywczym. Odłożyć do wyschnięcia. Zrobić krem: wrzucić do miski pokrojone w kostkę, miękkie masło i przesiany cukier puder, miksować 4-5 minut na puszystą masę, dodać mleko i ekstrakt wanilii, miksować jeszcze chwilę. Ściąć wierzch ciasta, jeśli jest wypukły. Odwrócić ciasto spodem do góry i posmarować kremem wierzch i boki. Posypać wierzch grubą warstwą cukru demerara, ułożyć na niej grządki z warzywami z lukru plastycznego. Na bokach ciasta przykleić słone paluszki, by powstał płotek.

* Przesiać 450 g mąki, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.

© Fiona Cairns

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE