Ciasto serowe z borówkami

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis


Ciasto:
½ kostki miękkiego masła
½ szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki uniwersalnej
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
½ szklanki mleka
2 szklanki borówek amerykańskich lub czarnych jagód

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Utrzeć masło z cukrem, żeby powstała jasnożółta, puszysta masa. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę
z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać w kilku porcjach, na przemian z mlekiem, aż składniki się połączą. Przełożyć ciasto do lekko natłuszczonej tortownicy i wyrównać powierzchnię.

Nadzienie serowe:
225 g kremowego twarogu śmietankowego o temperaturze pokojowej
¼ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
2 szklanki borówek amerykańskich lub czarnych jagód

Utrzeć ser, aż będzie miękki. Stopniowo dodawać cukier, zdejmując serową masę ze ścianek naczynia, żeby nie pozostały na nich twarde grudki. Dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Dodać jajko i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Wyłożyć serowe nadzienie na ciasto, które znajduje się w tortownicy i posypać borówkami lub jagodami.

Kruszonka:
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki
½ łyżeczki cynamonu
3 łyżki masła

Wymieszać w miseczce cukier, mąkę i cynamon. Wyrobić z masłem, tak żeby kawałki masła połączyły się z sypkimi składnikami. Powstałą kruszonką posypać ciasto z serem i borówkami/jagodami. Ostudzić ciasto przed podaniem.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE