Ciasto serowe

Ciasto serowe
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 125 g masła
  • 100 g kremowego sera
  • w temperaturze pokojowej
  • ¼ szklanki gęstej śmietany
  • 1½ szklanki plus 2 łyżki mąki pszennej i jeszcze trochę do podsypania przy wałkowaniu
  • ½ łyżeczki soli

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wymieszać dobrze masło, ser i śmietanę w misce robota kuchennego. Dodać mąkę i sól. Mieszać, aż powstanie kula gładkiego ciasta. Wyłożyć na blat posypany mąką. Podzielić na 2 części. Spłaszczyć, i każdą osobno zawinąć w folię. Przed wałkowaniem schłodzić w lodówce co najmniej pół godziny. Jeśli ciasto odpoczywa w lodówce przez noc – wyjąć 15 minut przed wałkowaniem. Posypać wałek i blat mąką. Położyć krążek ciasta. Rozwałkować równo, ponownie posypać wałek i blat mąką, obrócić ciasto na drugą stronę i jeszcze wałkować od środka ku brzegom. Jeszcze raz obrócić ciasto. Wałkować, aż powstanie cienki, okrągły placek o średnicy ok 30 cm. Powtórzyć z drugim kawałkiem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

marea 6 lat temu

I co dalej ....
To już wszystko????

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE