Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Smak mojego życia (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 2 duże pomarańcze
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 6 wiejskich jajek
  • 250 g mielonych migdałów
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Kalkulator wag i miar

Przepis

Umyj dokładnie pomarańcze. Włóż je do dużego garnka, zalej wrzątkiem i gotuj na małym ogniu 2 godziny. Rozgrzej piekarnik do 175 o C i wysmaruj masłem oraz wysyp mąką tortownicę o średnicy 23 cm. Odłóż pomarańcze, żeby zupełnie ostygły, a następnie pokrój je na ćwiartki i usuń pestki. Zmiksuj pomarańcze w malakserze. Ubij jajka w dużej misce i wmieszaj wszystkie pozostałe składniki razem z pulpą z pomarańczy. Przelej wszystko do formy i piecz około 1 godziny, aż ciasto będzie złociste i wyrośnięte. Postaw je w formie na metalowej kratce, żeby ostygło. Ostrożnie otwórz tortownicę, wyjmij ciasto i pokrój na porcje.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE