Ciasto plaster miodu

Ciasto plaster miodu
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Królestwo bajecznych wypieków (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przygotowanie:

Składniki:
ciasto:
280 g niesolonego masła
220 g jasnego cukru muscovado
240 g płynnego miodu
1 łyżka wody
350 g mąki z proszkiem*
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki mielonego imbiru
4 jajka
2 dojrzałe banany
tłuszcz do formy

do dekoracji:
żółty i biały lukier plastyczny
czarny lukier królewski (w rożku z wąską tylką)
klej spożywczy

forma w kształcie plastra miodu

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C/160°C z termoobiegiem. Masło, cukier, miód i wodę umieścić w rondlu i podgrzać, aż się stopią. Przesiać do miski mąkę i sól, wrzucić imbir i przemieszać. Jajka wbić do miseczki i lekko ubić. Banany obrać i rozgnieść widelcem. Formę spryskać tłuszczem w aerozolu lub przy pomocy pędzla dokładnie wysmarować stopionym masłem. Do mąki z dodatkami wrzucić banany, wlać jajka i masło z miodem i cukrem, wszystko razem dobrze wymieszać. Wlać ciasto do formy i wstawić do piekarnika na 20-25 minut. Wyjąć, odstawić na kilka minut, wyłożyć ciasto na kratkę i zostawić do wystygnięcia. Przygotować dekorację: z żółtego lukru plastycznego uformować korpusy pszczółek, z białego wykroić malutkie serduszka na skrzydełka, czarnym lukrem królewskim namalować paski i oczy, przykleić skrzydełka klejem spożywczym i położyć pszczółki na cieście.

* Przesiać 450 g mąki, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.

© Fiona Cairns

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA