Ciasto orzechowe

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 3 (odc.19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis

Spód
¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich
¼ szklanki cukru
¼ szklanki mąki
¼ łyżeczki mielonych goździków
¼ łyżeczki soli
1/3 szklanki mielonych migdałów
1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych
120 g masła, schłodzonego, ale nie twardego

Wierzch
1¼ szklanki orzechów włoskich w kawałkach
1¼ ubitej szklanki złocistego cukru
2 duże jajka
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka niesłodzonych wiórków kokosowych
½ szklanki mąki
½ łyżeczki mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonych goździków
2 łyżki likieru pomarańczowego albo morelowego

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia kwadratową formę o boku 20 - 22 cm.

Przygotowanie spodu
Zemleć w malakserze orzechy włoskie z cukrem, mąką, mielonymi goździkami i solą, aż mieszanina osiągnie jednolitą konsystencję. Dodać mielone orzechy laskowe oraz migdały i zmieszać. Pokroić masło na małe kawałki, dodać do orzechowej mieszaniny i zmieszać, aż powstanie miękkie ciasto. Przełożyć je do przygotowanej foremki i docisnąć do dna palcami zanurzonymi w zimnej wodzie. Piec ok. 20 min, aż ciasto lekko zbrązowieje. Odstawić do ostygnięcia.

Przygotowanie wierzchu
Zemleć orzechy włoskie ze złocistym cukrem. Dodać jajka, żółtko, ekstrakt waniliowy oraz proszek do pieczenia i zamieszać. W oddzielnej misce zmieszać wiórki kokosowe, mąkę, cynamon i mielone goździki. Dodać do pozostałych składników i staranne wymieszać. Przełożyć masę na ostudzony spód i piec 40 min, aż lekko zbrązowieje. Jeszcze ciepłe ciasto posmarować likierem za pomocą pędzla. Odstawić przynajmniej na 30 min do ostygnięcia.

Ciasto przechowywać w lodówce, a podawać na ciepło albo w temperaturze pokojowej.

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml


© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE