Ciasto na kieszonki

Ciasto na kieszonki
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.80

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 8 łyżek masła o temperaturze pokojowej
  • 120 g twarożku o temperaturze pokojowej
  • ¼ szklanki tłustej śmietany
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej plus 2 łyżki
  • plus do podsypania przy wałkowaniu
  • ½ łyżeczki grubej soli

Kalkulator wag i miar

Przepis

Dokładnie wymieszać mikserem lub ręcznie masło, twarożek i śmietanę. Dodać mąkę i sól. Wyrabiać, aż składniki się połączą i ciasto utworzy kulę. Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 2 części. Uformować ręką dwa płaskie półksiężyce i owinąć folią spożywczą. Przed rozwałkowaniem schładzać w lodówce co najmniej 30 minut. Jeśli schładzanie ciasta trwało całą noc, wyjąć je z lodówki na 15 minut przed wałkowaniem. Wałek oprószyć mąką. Wałkować po jednym placku. Ułożyć na czystej, obficie oprószonej mąką powierzchni. Mocno przyciskając wałek, wałkować od środka ku brzegom ciasta. Obracać ciasto i ponownie wałkować od środka kub brzegom, u góry i u dołu. Jeszcze raz oprószyć mąką stolnicę i wałek. Przełożyć ciasto na drugą stronę i wałkować od środka ku brzegom. Ponownie obrócić i wałkować, aż ciasto będzie miało równą grubość i powstanie okrągły placek o średnicy 30 cm, cienki, lecz nie przezroczysty.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE