Ciasto miętowo-czekoladowe

Ciasto miętowo-czekoladowe
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.37)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przygotowanie:

Ciasto
1¾ szklanki wody
1¾ szklanki ciemnego holenderskiego kakao w proszku
110 g posiekanej deserowej czekolady
1 szklanka ukwaszonej śmietany
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki ekstraktu miętowego
390g miękkiego masła
1¾ szklanki cukru
¾ szklanki brązowego cukru
5 jajek
3 szklanki mąki uniwersalnej
2½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli

Polewa
120g masła
2 łyżki kakao w proszku
2 ½ łyżki mleka
1½ szklanki cukru-pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotować ciasto
Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Natłuścić prostokątną formę o wymiarach 20cm x 25cm. Przesiać
do rondla kakao i zmieszać z wodą i czekoladą, podgrzewając na średnim ogniu, aż czekolada się stopi. Zmieszać w misce śmietanę, ekstrakt waniliowy oraz miętowy i dodać do przestudzonej czekoladowej mieszaniny. Utrzeć masło z cukrem, aż będzie puszyste. Dodawać po jednym jajku, stale mieszając. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i dodawać w kilku porcjach na przemian z czekoladową mieszaniną. Przełożyć ciasto do formy i piec 50 – 60 min, aż szpikulec wbity w środek ciasta będzie suchy i czysty po wyjęciu. Odstawić ciasto do wystygnięcia.

Przygotować polewę
Rozgrzać w rondlu masło i dodać przesiane kakao oraz mleko. Mieszać i podgrzewać, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Zdjąć rondel z ognia, dodać przesiany cukier-puder i ekstrakt waniliowy. Utrzeć
na gładką masę i odstawić na 5 min, żeby wystygła. Polać ciasto i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Ciasto można też upiec w dwóch tortownicach o średnicy 20 cm. Powstaną dwie warstwy czekoladowego ciasta, które można przełożyć częścią czekoladowej polewy, ułożyć jedną
na drugiej i ozdobić pozostałą polewą.


© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

milenciamomot rok temu

Same smakołyki! Uwielbiam takie smaki, mięta w połączeniu z czekoladą! Nie mam czasu na takie ciasta, przeważnie korzystam z inspiracji, które znajdują się na tym kanale https://www. youtube.com/channel/UCWKVKhTm7OY-Rg8fAAHX0Ew

Edd 6 lat temu

Ciasto jest przepyszne!!! Trzeba po upieczeniu trzymać pod kluczem bo szybko znika ;)

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE