Ciasto maślankowe

Ciasto maślankowe
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 110 g masła
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sok i skórka z połówki cytryny
  • kruche ciasto do wylepienia formy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ucierać masło z cukrem, ąż masa zbieleje i nabierze gładkości. Nadal ucierając dodawać po jednym jajku, utrzeć na gładką masę. Dodać pozostałe składniki, rozetrzeć (w momencie mieszania z maślanką masa może wyglądac na rozwarstwioną — tak ma być, nie należy się tym przejmować). Wlać masę do formy wylepionej kruchym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni Celsjusza na 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec około 40 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA