Ciasto marchewkowo-ananasowe

Ciasto marchewkowo-ananasowe
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.12)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Przepis

Ciasto
¾ szklanki oleju roślinnego
¾ szklanki złocistego cukru trzcinowego
3 jajka
¼ szklanki czystego syropu klonowego
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
1 2/3 szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanki tartej marchwi
1 szklanka drobno pokrojonych plastrów ananasa (świeżego lub z puszki, odsączonego)

Krem
½ szklanki gładkiego śmietankowego twarożku o temperaturze pokojowej
50 g miękkiego masła
1½ przesianego cukru-pudru
1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Natłuścić kwadratową formę o boku dł. 20 cm.za pomocą trzepaczki zmieszać olej, brązowy cukier, jajka, syrop klonowy i starty imbir. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. Zmieszać wszystkie składniki, aż się połączą. Dodać startą marchew i kawałki ananasa, zamieszać i przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Piec 1 godzinę i piętnaście, do trzydziestu minut. Po upływie tego czasu wbić szpikulec
w środek ciasta – jeśli jest czysty po wyjęciu, ciasto jest gotowe. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Krem
Utrzeć twarożek z masłem. Dodać cukier, wymieszać składniki na gładką masę i wlać ekstrakt waniliowy i ponownie zamieszać. Rozprowadzić krem na powierzchni ostudzonego ciasta. Przed podaniem wstawić do lodówki.

Do kremu można dodać odrobinę stopionej białej czekolady. Zmieszać składniki i wstawić krem
do lodówki, żeby czekolada się zestaliła.

Ciasto można upiec w niewielkich wysokich foremkach lub kokilkach, tworząc pojedyncze porcje. Po upieczeniu wyjąć ciastka z foremek, przekroić poziomo na 3-5 plastrów, przełożyć kremem i ozdobić – np. płatkami bratków.

©Anna Olson

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE