Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone i kandyzowanymi karotkami

Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone i kandyzowanymi karotkami
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Słodki James (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
8
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis

Ciasto
175 g miękkiego ciemnego cukru trzcinowego
2 duże jajka
150 ml oliwy (zwykłej, nie extra vergine)
200 g razowej mąki z dodatkiem środka spulchniającego
1 łyżka mielonej mieszanki przypraw korzennych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 g marchewki, obranej i startej na tarce o dużych oczkach
80 g pekanów, z grubsza posiekanych, plus garść do dekoracji
otarta skórka z 1 cytryny
110 g sułtanek
25 g rodzynek
50 g wiórków kokosowych

Polewa
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru

Kandyzowane karotki
300 g karotek, umytych, z zachowanymi fragmentami łodyżek naci (ok. 2,5 cm)
szczypta soli
75 g drobnego cukru
50 g masła

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Lekko nasmaruj masłem wnętrze okrągłej formy do pieczenia o średnicy 26 cm i wysokości 6½ cm i wyłóż dno papierem do pieczenia. Zmiksuj cukier, jajka i oliwę w dużej misce przy pomocy ręcznego elektrycznego miksera, aż mieszanina będzie gładka (3-4 min). Przesiej mąkę, mieszankę przypraw oraz sodę oczyszczoną wprost do miski. Delikatnie wymieszaj. Wmieszaj utartą marchewkę, orzechy, otartą skórkę z cytryny, sułtanki, rodzynki oraz wiórki kokosowe. Przełóż mieszaninę do formy i wygładź powierzchnię łopatką. Umieść formę na środkowej półce piekarnika i piecz ciasto 35-40 minut. Powinno ładnie wyrosnąć, a przy lekkim uciśnięciu powinno się sprężyście uginać – jeśli nie, dopiecz je i sprawdź ponownie. Gdy będzie gotowe, ostudź je przez 5 minut przed wyjęciem z formy i pozostaw do całkowitego ostudzenia na metalowej kratce. Włóż do miski wszystkie składniki polewy i ubij, aż mieszanina stanie się jasna i puszysta. Przykryj miskę folią plastikową i wstaw do lodówki na 1-2 godziny przed podaniem ciasta. Włóż karotki do rondla i zalej zimną wodą. Dodaj sól, cukier i masło. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu i gotuj 5-6 minut – gdy woda odparuje, na dnie utworzy się glazura. Delikatnie przemieszaj marchewki obgotowane w glazurze, wyjmij na talerz, obtocz w cukrze i pozostaw do ostygnięcia. Po całkowitym ostudzeniu ciasta, rozsmaruj na wierzchu krem z serka mascarpone. Tuż przed podaniem ułóż na wierzchu połówki pekanów i kandyzowane karotki.

© James Martin



 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE