Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin i jego ogród (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 15 g masła
  • do nasmarowanie formy

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj masłem okrągłą tortownicę o średnicy 30 cm. Włóż marchewkę do średniego garnka, dolej tyle wody, żeby ledwo ją zakryć i dodaj sok z pomarańczy. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż marchewka będzie miękka. Odcedź, ale nie studź. Włóż marchewkę, olej kukurydziany, cukier i 4 żółtka do blendera, lub malaksera i zmiksuj na gładko. Odstaw masę, żeby ostygła. Ubij białka na sztywno i odstaw. Przełóż ostudzoną masę marchewkową do miski i ostrożnie wmieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Delikatnie dodaj ubite białka i wymieszaj. Przełóż masę do przygotowanej tortownicy, wstaw do piekarnika i piecz przez 40-45 minut, aż ciasto będzie złociste i upieczone. Wyjmij z piekarnika i postaw na kratkę, żeby ostygło. Ubij śmietanę na prawie sztywno i stopniowo dodaj likier. Kiedy ciasto będzie zimne, przetnij je w połowie wysokości na dwa równe dyski. Nałóż pomiędzy nie nadzienie z bitej śmietany. Przesiej cukier puder do miski, dodaj wodę i likier. Wymieszaj. Polej lukrem ciasto i odstaw, żeby stężał.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE