Ciasto imbirowe

Ciasto imbirowe
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? (odc.19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis

Ciasto
225 g masła
170 g cukru
75 g złotego syropu
125 g wiórków kokosowych
230 g płatków owsianych
1800 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki sproszkowanego imbiru

Polewa
150 g masła
75 g złotego syropu
250 g cukru pudru
35 g kandyzowanego imbiru

Przygotowanie ciasta
Roztapiamy masło z cukrem i syropem. Mieszamy z suchymi składnikami. Wlewamy ciasto do prostokątnej formy. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C. Studzimy.

Polewa
Roztapiamy masło z syropem. Wsypujemy przesiany cukier puder i imbir. Mieszamy. Rozprowadzamy polewę na cieście przy pomocy szerokiego nagrzanego noża. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 40 minut.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE