Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Martha piecze (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 2 opakowania aktywnych suchych drożdży (1 łyżka i 2 łyżeczki)
  • ¼ miarki ciepłej wody (37-43 st. C)
  • 170 gramów masła o temp. pokojowej
  • ¼ miarki cukru granulowanego
  • 2 duże żółtka
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
  • ½ łyżeczki esencji waniliowej
  • 1/3 miarki kwaśnej śmietany
  • 1 2/3 miarki mąki
  • dodatkowo mąka do posypania blatu
  • 1 mąki do wypieku

Kalkulator wag i miar

Przepis

W małej misce zmieszać drożdże z wodą, odstawić. Mikserem na średnich obrotach utrzeć do konsystencji kremu masło i granulowany cukier. Dodawać pojedynczo żółtka, mieszając starannie po dodaniu, zagarniając łyżką ciasto ze ścianek miski. Dodać ocet i wanilię. Wymieszać. Powoli dodawać kwaśną śmietanę, ciągle mieszając do połączenia składników, dodać rozpuszczone drożdże. W dużej misce zmieszać razem mąkę i sól. Wsypać do masła i mieszać mikserem na wolnych obrotach aż ciasto zacznie się odklejać od ścianek i uformuje się w kulę. Przełożyć ciasto na posypany mąką blat. Ugniatać ciasto do gładkości, około 5 minut. Lekko posypać mąką spód dużej szklanej miski, włożyć ciasto i przykryć je czystą, wilgotną ściereczką kuchenną. Miskę przykryć szczelnie folią plastikową i zostawić na około 3-4 godziny aż ciasto podwoi objętość lub włożyć na noc do lodówki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE