Ciasto daktylowe

Ciasto daktylowe
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 110 g rodzynek
  • 225 g pokrojonych daktyli
  • 175 g sułtanek
  • 110 g rodzynek koryntek
  • 275 g masła
  • 275 ml wody
  • puszka słodkiego skondensowanego mleka (400 g)
  • 150 g mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 150 g białej mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 kopiasta łyżka marmolady z dużymi kawałkami owoców

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem kwadratową blaszkę 20 x 20 cm. Do garnka włożyć bakalie, dodać masło, wodę i mleko skondensowane. Doprowadzić na średnim ogniu do wrzenia, często mieszając dla ochrony przed przypaleniem. Zmniejszyć ogień i pogotować kolejne 3-4 minuty. Przełożyć bakalie do miski i odstawić do ostygnięcia. W drugiej misce wymieszać oba rodzaje mąki z solą i sodą. Ostudzone bakalie dodać wraz z marmoladą do mąki, wymieszać starannie. Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy. Przykryć formę podwójną warstwą pergaminu. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku przez około godzinę i 45 minut. Przed podaniem ciasto ostudzić w formie przez 10 minut, a następnie wyłożyć na drucianą kratkę. Można podawać, kiedy jeszcze jest lekko ciepłe, można też wystudzić je całkowicie przed podaniem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE