Ciasto czereśniowo-czekoladowe

Ciasto czereśniowo-czekoladowe
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis



Ciasto
3 filiżanki mąki orkiszowej
półtorej filiżanki organicznego holenderskiego kakao
łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
filiżanka mielonych migdałów lub orzechów laskowych
półtorej filiżanki syropu klonowego
filiżanka oleju z krokosza
filiżanka organicznego mleczka kokosowego
filiżanka mleka sojowego
sok i skórka z pomarańczy

Dodatki
2 filiżanki świeżych czereśni
pół filiżanki niesłodzonego soku jabłkowego
łyżka agaru

Przygotowanie
Przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy migdały. W oddzielnym naczyniu mieszamy płynne składniki ciasta. Łączymy wszystko razem. Ciasto wlewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 minut. Studzimy przed nałożeniem dodatków. Nie wyjmujemy ciasta z formy. Czereśnie drylujemy i gotujemy przez 5 minut w soku jabłkowym. Nie powinny być rozgotowane. Agar-agar rozpuszczamy w wodzie lub soku i dodajemy do czereśni. Mieszamy przez chwilę, aż wszystko zgęstnieje. Lekko studzimy. Zimne ciasto polewamy czereśniami i wstawiamy do lodówki, żeby wszystko stężało. Podajemy ze świeżymi owocami.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE