Ciasto czekoladowo-migdałowe

Ciasto czekoladowo-migdałowe
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 175 g czekolady deserowej
  • 175 g masła
  • 175 g miałkiego cukru
  • 6 żółtek
  • 175 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżka stołowa brandy
  • szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Do miski pokrusz czekoladę deserową. Miskę postaw nad garnkiem z wrzącą wodą. Roztop czekoladę, mieszając. Można to też zrobić w kuchence mikrofalowej. Nie wolno zbyt długo podgrzewać czekolady, bo pojawią się grudki. W robocie kuchennym ucieraj przez 3 minuty masło i miałki cukier. Wlewaj po jednym żółtka, cały czas ucierając. Dodaj roztopioną czekoladę, zmielone migdały i brandy, wymieszaj. Białka przelej do czystej miski. Ubij pianę ze szczyptą soli. Jedną trzecią piany dodaj do masy czekoladowej, zamieszaj. Dodaj resztę piany i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do foremki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem. Piecz przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Zmniejsz temperaturę do 180°C. Pozostaw ciasto na 40 minut. Wyjmij z piekarnika i wystudź. Posyp cukrem pudrem i podawaj z bitą śmietaną.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

vooyou43 6 lat temu

Wczoraj oglądałem (przypadkiem), dzisiaj zrobiłem. Right Said Fred był przy stole - wcinali chłopaki jak ... Mi wyszło. Pycha ciasto. Ale trzeba uważać - jest "bardzo ciężkie". Masło, czekolada, migdały i 6 jaj - to bomba kaloryczna jakich mało. Ale warto zrobić dla najbliższych i przyjaciół. Koszt dość duży (drogie składniki, ale najlepsze), a zapach brandy w kuchni - bezcenny. Bita śmietana z trzydziestki szóstki + cukier puder do śmietanki. Połówka została na jutro. Polecam.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE