Ciasto czekoladowo-migdałowe

Ciasto czekoladowo-migdałowe
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 175 g czekolady deserowej
  • 175 g masła
  • 175 g miałkiego cukru
  • 6 żółtek
  • 175 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżka stołowa brandy
  • szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Do miski pokrusz czekoladę deserową. Miskę postaw nad garnkiem z wrzącą wodą. Roztop czekoladę, mieszając. Można to też zrobić w kuchence mikrofalowej. Nie wolno zbyt długo podgrzewać czekolady, bo pojawią się grudki. W robocie kuchennym ucieraj przez 3 minuty masło i miałki cukier. Wlewaj po jednym żółtka, cały czas ucierając. Dodaj roztopioną czekoladę, zmielone migdały i brandy, wymieszaj. Białka przelej do czystej miski. Ubij pianę ze szczyptą soli. Jedną trzecią piany dodaj do masy czekoladowej, zamieszaj. Dodaj resztę piany i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do foremki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem. Piecz przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Zmniejsz temperaturę do 180°C. Pozostaw ciasto na 40 minut. Wyjmij z piekarnika i wystudź. Posyp cukrem pudrem i podawaj z bitą śmietaną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA