Ciasto czekoladowe z malinami

Ciasto czekoladowe z malinami
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Królestwo bajecznych wypieków (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przygotowanie:

Składniki:
ciasto:
150 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
90 g niesolonego masła
60 g orzechów laskowych bez skórki
90 g drobnego cukru z melasą
3 jajka
masło do posmarowania formy

ganache:
100 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
50 ml śmietany kremówki
25 g niesolonego masła

400 g świeżych malin

sos malinowy:
świeże maliny, cukier puder, sok z cytryny

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C /170°C z termoobiegiem. Tortownicę wysmarować masłem, dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, podprażyć kilka minut, wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Wrzucić do małego malaksera i zmiksować na proszek. Czekoladę, miękkie, pokrojone w kostkę masło i połowę cukru wrzucić do szklanej miski i stopić na parze (postawić na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu tak, by dno nie dotykało wody). Wymieszać i odstawić na bok, by przestygły. Oddzielić białka od żółtek do dwóch szklanych misek. Miski powinny być czyste i suche. Ubić białka mikserem, by nieco się spieniły, potem stopniowo dodać resztę cukru. Ubić na lśniącą, niezbyt sztywną pianę. Zmiksować żółtka na jasną, puszystą i gęstą masę. Wsypać do czekolady orzechy, dobrze wymieszać łyżką, dodać żółtka i delikatnie połączyć. Dodać łyżkę piany z białek i zmieszać, by rozluźnić masę. Dołożyć resztę piany i delikatnie wymieszać lekkim ruchem od dołu. Przełożyć ciasto do tortownicy, wygładzić wierzch i wstawić do piekarnika na 20 minut. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Przesunąć nożem wokół brzegu formy, usunąć bok tortownicy i ostrożnie wyłożyć ciasto spodem do góry na paterę. Zrobić sos malinowy: wrzucić maliny do malaksera, dodać cukier puder i sok z cytryny do smaku, zmiksować na puree i przetrzeć przez sito. Zrobić ganache: czekoladę, śmietanę i miękkie, pokrojone w kostkę masło umieścić w szklanej misce i stopić na parze (postawić na garnku z gotującą się na małym ogniu wodą tak, by dno nie dotykało wody). Odstawić na bok, by nieco przestygły. Wymieszać trzepaczką na gładką masę. Wylać ganache na ciasto i rozsmarować. Na wierzchu ciasno ułożyć maliny. Podawać z sosem malinowym.

© Fiona Cairns

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA